Kuih Kaswi Gandum (Versi gula merah)

Ni adalah kuih yg pernah saya cuba masa kat rumah sewa di Gong Badak,Kuala Terengganu.Tinggal di semah sewa dan jauh dari keluarga bila teringin nak makan kena lah buat sendiri kan...Hehe.

Jadi disebabkan dah lama simpan resepi ni,hari ni saya pon cubalah.Kuih ni tak terlalu rumit,mudah ja.Tapi pastikan kena ada pengukus ya.Kalau tak ada tak dapatlah nak buat.

Ok jom try... Resepi ni saya kongsikan dari blog Chef Hanieliza.



Bahan Sirap (Masak dan sejukkan)

 5 cawan air

 1 cawan gula merah 

1 cawan gula pasir 


Bahan Kuih

2 cawan tepung gandum 

1/2 cawan tepung ubi/jagung 

1 sudu kecil air kapur kueh [optional] 

Kelapa parut (muda/putih saja) 

Sedikit garam 


Cara: 1. Panaskan kukusan. 

2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz       loyang] 

3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang. 

4. Masakkan sehingga masak [30 minit] 

5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau plastik..(aku pakai sudu yg    pemegang dia panjang)

 6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam. 

7. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.




Macam ni lah rupanya,
Sumber gambar dari Chef Hanieliza.
                                                    


Selamat mencuba! Boleh buat minum di petang hari bersama keluarga. 


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

KAEDAH PENGAJARAN LAWATAN

Makan di Juz Waffle, Batu Pahat.

Kerabu Tauge Pucuk Midin